Noul Codul Rutier al României

Permis pentru ATV-uri şi scutere, amenzi contravenţionale pentru bicicliști care nu se deplasează pe piste speciale și un duplicat al permisului, util în caz de furt, pierdere sau deteriorate a acestuia, sunt doar câteva dintre prevederile noului Cod Rutier al României, intrat în vigoare la 19 ianuarie 2013.

                 Sursa foto: http://www.gandul.info

Odată cu schimbarea Codului Rutier, noile premise de conducere vor avea forma unui card de credit din plastic şi vor fi inscripţionate cu simbolurile naţionale. Această măsură a fost luată pentru a ameliora libera circulaţie, a combate fraudă şi a îmbunătăţi siguranţa rutieră pe întreg teritoriul UE.

„Poliţia rutieră din Europa trebuie să recunoască în prezent peste 100 de tipuri diferite de permise de conducere din hârtie şi plastic. Fotografiile de identitate pot fi depăşite, categoriile pentru care conducătorul auto are permis pot fi neclare, iar documentul poate fi uşor de falsificat. Permisele de conducere contrafăcute reprezintă o invitaţie la crimă, motiv pentru care avem nevoie de permise care sunt uşor de citit, uşor de înţeles şi foarte greu de falsificat”, a declarat, pentru Mediafax, vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas.

Examinarea medicală obligatorie

Persoanele care deţin, deja, un permis de conducere în format vechi, nu vor avea de suferit din cauza acestor schimbări. Documentele lor vor fi înlocuite în momentul reînnoirii  sau până în 2033.

Potrivit noului Cod Rutier, conducătorii de motociclete şi automobile trebuie să-şi reînnoiască permisele o dată la 10-15 ani, iar coducătorii de camioane şi autobuze din cinci în cinci ani.

La fiecare reînnoire a permisului auto, examinarea medicală va fi obligatorie.

Scuterele, mopedele şi ATV-urile, conduse numai cu permis

O altă prevedere, care a intrat în vigoare odată cu noul Cod Rutier, arată ca scuterele, mopedele şi ATV-urile vor fi considerate autovehicule şi nu vor mai putea fi conduse fără permis.

Examenul de obţinere a permisului pentru aceste categorii poate fi susţinut de la vârsta de 16 ani, iar proba practică va consta într-un test de îndemânare susţinut în poligon.

Experienţă şi vârstă mai ridicată  pentru conducerea unor autovehicule

Obţinerea permisului pentru motocicletele mai puternice va necesita o experienţă de cel puţin doi ani de conducere, iar persoanele vor trebui să aibă 20, respectiv 24 de ani, în funcţie de puterea maximă a motocicletei.

În ceea ce priveşte camioanele, vârsta minimă pentru conducerea acestora va fi de 21 de ani şi nu de 18, ca în prezent.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s