Kilogramele în plus- o problemă de imagine în România

În România 44% dintre femei și 58% dintre bărbați suferă de supraponderalitate, conform unui comunicat de presă al reţelei de sănătate Regina Maria, citat de Agerpres. Principalele cauze ale excesului de greutate și ale obezităţii sunt numărul mare de calorii consumate zilnic, gustări mult prea bogate în carbohidrați, ronțăit între mese, precum şi activitatea fizică redusă.
Ai-cateva-kilograme-in-plus-si-nu-scapi-de-ele--Ascunde-lenbmnManechinele- un exemplu de AȘA NU
Trăim într-o societate în care se pune prea mare accent pe felul în care arăți, într-o epocă a manechinelor subnutrite care se proclamă modele, cu ,,corpuri perfecte’’, obținute prin înfometare. Aceste lucruri îi determină pe mulți să își dorească să aibă ,,silueta ideală’’ și să apeleze la mijloace, uneori ,,neortodoxe’’, pentru a scăpa de kilogramele nedorite.
Așa zisa ,,greutate ideală’’ nu este nicidecum măsurată într-un număr anume de kilograme, este un concept individualist, căci o femeie sau un bărbat de 1.75 m nu se poate compara cu altcineva de 1.55 m, iar organismul fiecăruia are un metabolism diferit.
Înfometarea cea mai greșită opțiune pentru a slăbi
Odată cu creștere în vârstă, preocuparea pentru felul în care arăți capătă o importanță majoră. Tot mai multe persoane fac din câteva kilograme în plus o tragedie și sunt dispuse să facă orice pentru a slăbi rapid, iar de cele mai multe ori soluția pentru care optează este înfometarea.
Prin acest proces metabolismul este de fapt încetinit, masa grasă nu scade, din contră, poate crește, deoarece organismul primește un semnal clar: “Fă-ți provizii, pentru că nu ți dă de mâncare !”. Astfel, corpul stochează grăsimile și nu le elimină, așa cum ar fi de dorit. Scăderea numărului de kilograme se datorează de fapt pierderii apei din organism, cu alte cuvinte corpul se deshidratează, ceea ce poate conduce la probleme grave de sănătate.
Curelor prin înfometare te pot transforma într-o persoană bulimică sau anorexică
Bulimia este acea tulburare gravă de nutriție, ce pleacă mai ales de la psihic, prin care o persoană mănâncă prea mult, iar apoi își provoacă vărsături, cu scopul de a nu se depozita chilocaloriile provenite din alimentația consumată.
Anorexia este o tulburare ce se traduce prin dezgust față de alimente și pierderea totală a poftei de mâncare. Cele două pot deveni, de multe ori, mortale.
Dieta- soluția minune a multora
Tot mai mulți tineri își pun problema kilogramelor în plus, iar soluția la care aceștia apelează este ,,dieta de pe internet’’. Dacă într-adevăr arma aleasă împotriva kilogramelor este dieta, atunci acesta trebuie stabilită împreună cu un medic nutriționist. ,,Mă lupt de mult timp cu kilogramele și consider că am reușit să le înving. În meseria pentru care mă pregătesc se pune mare accent pe felul în care arăți, motiv pentru care am decis să iau atitudine. În primul rând, dietele nu se urmează de pe internet sau din auzite. E foarte important să te consulți cu un medic nutriționist, să primești un meniu special, să nu te înfometezi și neapărat să iei vitamine, pentru că, în caz contrar, corpul o să fie foarte slăbit. În al doilea rând, dacă știi de la început că nu ai ambiție și nu poți să urmezi dieta, mai bine nu încerci, pentru că iți dai organismul peste cap și nu rezolvi nimic. Pentru cine alege să meargă la medicul nutriționist și să urmeze o dietă personalizată, rezultatele nu vor înceta să apară. Nu în ultimul rând, sportul ajută foarte mult pe parcursul dietei și mărește ritmul de a slăbi.’’, a mărturisit din propria experiență Iulia Cristea, studentă jurnalism, în anul III.
Un psihic puternic- cea mai bună armă împotriva kilogramelor
Indiferent de schimbările pe care cineva vrea să le aducă în viața sa, prima pe care trebuie să o facă, pentru a avea rezultatele dorite, este la nivelul mentalului. Trebuie să se încarce cu mult pozitivism, hotărâre și să renunțe la ideile preconcepute, să înceapă să ne simtă bine în propriul corp. ,,Sunt lucruri despre care nu afli la timp, nici la școală, nici la facultate. Poate că nici acasă. Și care te împiedică să fii mulțumit cu tine însuți, cu corpul tău sau cu starea ta de dispoziție. Poți trăi cu impresia că ești sănătos, însă stilul tău de viață să nu te ajute cu nimic în acest demers. Pentru că noi românii, nu avem în tradiție sportul, alimentația sănătoasă, iubirea de sine, îngrijirea, optimismul debordant și curajul de a schimba radical ceea ce nu este bine. Ca să spargi tradiția, trebuie să cunoști cu adevărat, să uiți de sfaturi băbești și de deochi. Fii contemporan! Iubește-te și îngrijește-te. Sănătatea este cool!’’ a explicat Oana Cuzino, medic primar geriatru  (ce se ocupă cu probleme de îmbătrânire), pe blogul ei http://oanacuzino.csid.ro.
Când cineva își dorește să slăbească, trebuie să facă acest lucru gândind matur și să ia în calcul toți factorii ce implică scăderea în greutate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s