Avortul, din perspectiva Bisericii

–  interviu cu părintele Vasile Dariciuc –

Un om cu credinţă nu omoară pe nimeni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Institutul pentru Politici Publice prezintă, potrivit Ziarului Lumina, cifre cutremurătoare cu privire la numărul de avorturi înregistrat în ţara noastră, România situându-se pe locul 4 în Uniunea Europeană şi 6 în lume. Zilnic, aproximativ 400 de românce decid să-şi ucidă pruncii, ignorând spusele Sfântului Vasile cel Mare: „Cea care cu bună ştiinţă distruge fetusul va fi pedepsită pentru crimă (…) şi la noi nu este după subtilitatea expresiei de făt format şi neformat”. (Epistola 188, Canonul 2). Iată perspectiva bisericii asupra întreruperii voluntare a unei sarcini nedorite.

 

1. Cât de grav este, din punct de vedere religios, avortul?

Părintele Vasile Dariciuc: Avortul este uciderea pruncilor aflaţi în pântecele maicii lor prin diferite mijloace. Este un păcat deosebit de grav, poate chiar mai grav decât crima pentru că ucizi o fiinţă care nici măcar nu se poate apăra. Şi nu poţi şti niciodată care era menirea acelui prunc aici pe pământ, dacă tu i-ai fi permis să se nască. Prin acest păcat poţi ucide un om care ar fi putut ajunge un bun inginer, medic sau chiar preot care ar fi putut ajuta şi altora să-L cunoască pe Dumnezeu şi, astfel, să se mântuiască.

2. Care consideraţi că sunt motivele pentru care femeile au recurs şi recurg la avort?

Părintele Vasile Dariciuc: Avortul este îngăduit doar în situaţia în care mama riscă să-şi piardă viaţa prin naşterea pruncului respectiv. Dacă medicul este pus în situaţia de a alege între viaţa mamei şi viaţa pruncului, atunci trebuie să salveze mama pentru că s-ar putea ca mama respectivă să mai aibă şi alţi copii care au nevoie de protecţia şi ajutorul ei. În alte situaţii nu se îngăduie săvârşirea avortului. Motivele pentru care femeile au recurs la avort sunt în general de natură economică, financiară. Însă toate aceste motive invocate de cineva pentru a scuza cumva această crimă au o rădăcină comună: necredinţa, sau o credinţă superficială în Dumnezeu, comoditatea şi egoismul. Societatea globalistă de astăzi L-a scos pe Dumnezeu din centrul preocupărilor omeneşti şi în locul Lui au aşezat omul, dar nu omul îndumezeit (Sfântul), ci omul robit de nenumărate patimi josnice. Trăim într-o societate concurenţială şi individualistă în care suntem învăţaţi că noi suntem centrul tuturor lucrurilor şi toţi ceilalţi sunt nişte obiecte ale satisfacerii propriilor noastre nevoi, obiecte de care ne putem lepăda atunci când nu mai prezintă interes pentru noi.

3. Ce forme poate îmbrăca avortul?

Părintele Vasile Dariciuc: Avortul poate îmbrăca mai multe forme: este avortul chirurgical cu urmările cele mai grave asupra sănătăţii femeii care săvârşeşte acel păcat (sindromul post-avort, perforaţii ale uterului, hemoragii interne sau chiar moartea pacientei). Avortul chimic produs cu ajutorul pilulelor care impropriu sunt numite contraceptive pentru că ele nu împiedică concepţia (copilul este format şi viu), ci legarea lui în pântece, nidarea. S-a descoperit sindromul post-avort şi la femeile care nu au făcut niciodată vreun avort chirurgical în schimb au folosit ani de zile pilula contraceptivă. La fel şi steriletul permite ovulaţia şi ciclul menstrual, nu împiedică concepţia, ci împiedică nidarea embrionului în mucoasa uterină. Steriletul prin forma lui dislocă, dezlipeşte copilul de peretele uterin – adică îl scoate afară din pântece. De ce? Pentru că femeia se apleacă, se ridică, se mişcă şi steriletul în uter şi răzuieşte ceea ce creşte în el. Cu steriletul se poate face câte un avort în fiecare lună. Şi ce este mai grav e faptul că femeia îşi împacă conştiinţa că nu a săvârşit avort. Numai Dumnezeu ştie, însă, câte avorturi inconştiente a făcut. Toate acestea duc la pierderea credinţei, împietrirea sufletului, depărtarea omului de Dumnezeu şi, odată cu aceasta, deznădejdea, disperarea şi deseori se recurge la gesturi extreme (sinuciderea).

4. Medicul este sau nu părtaş la pruncucidere?

Părintele Nicolae Dariciuc: Medicul care recurge la avort atunci când viaţa mamei nu este în pericol este la fel de vinovat ca şi mama ucigaşă, poate chiar mai vinovat dacă nu încearcă s-o consilieze pe cea care vine la el să-i solicite un astfel de serviciu. Din păcate, în România, nu există încă o lege care să oblige femeile care recurg la acest păcat să fie consiliate înainte de avort şi astfel să afle care sunt riscurile la care se supun atunci când decid să facă această „operaţie oarbă”.

5. Cum ne putem salva sau cum putem evita, astăzi, acest păcat? Cu alte cuvinte, ce mesaj ati dori să transmiteţi cititorilor noştri?

Părintele Vasile Dariciuc: Toate păcatele omeneşti izvorăsc din necredinţă, mândrie şi egoism. Dacă am avea mai multă credinţă în Dumnezeu, smerenie şi dragoste altruistă atunci L-am lăsa pe Dumnezeu să ne  cârmuiască viaţa cum crede El mai bine. Sfânta Scriptură ne spune că Dumnezeu este iubire, iar omul care este creat după chipul lui Dumnezeu tot iubire trebuie să devină. Cu alte cuvinte trebuie să învăţăm să iubim ca Dumnezeu dezinteresat şi nu în mod egoist şi atunci nu vom mai săvârşi astfel de păcate.

Aici ar mai trebui spus faptul că toţi cei care săvârşesc astfel de păcate nu trebuie judecaţi, ci ajutaţi să conştientizeze gravitatea faptelor lor, îndemnaţi să-şi schimbe viaţa şi să fie sprijiniţi cu rugăciunea celor care doresc îndreptarea lor. Avem nevoie de ajutor în viaţa duhovnicească pentru că lupta cu păcatul nu este deloc uşoară şi, de cele mai multe ori, riscăm să ne prăbuşim dacă nu e cineva lângă noi care să ne sprijine. Soluţia la toate problemele cu care se confruntă lumea de astăzi este viaţa în Hristos. Să nu ne mulţumim cu fericirea artificială cu pe care o găsim în lume, ci să căutăm adevărata fericire pe care numai Creatorul nostru ne-o poate oferi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s