Lecție de viață de la oameni speciali…

Sindrom Down, retard mintal, dizabilități fizice și psihice sunt tot atâtea stigmate greu de dus de către cei bolnavi și familiile lor. Ai fi tentat să spui că nu există speranță, că viitorul lor profesional e compromis. Și totuși…

‚‚Vreau să lucrez!”

La Sibiu, Asociația Internațională Diakoniewerk, cu sediul pe strada Mitropoliei, oferă zi de zi, șanse neprețuite pentru semenii noștri atât de încercați de destin. Noi îi numim bolnavi, dar sunt oameni cu o putere de muncă remarcabilă și cu o poftă de viață desăvârșită. Lecția de viață pe care ne-o dau se poate rezuma în câteva cuvinte: problemele ne fac mai puternici. În fiecare zi sunt tot mai hotărâți în a demonstra că nu sunt cu nimic mai prejos decat noi.

‚‚Vreau să lucrez!” Este strigătul de ajutor al unor oameni a căror viață nu a fost prea blândă. Sunt oameni cu nevoi speciale, care, în lupta cu propria persoană, au ieșit învingători. Asociatia este locul în care și-au găsit liniștea, prietenii și pasiunile. Aici, viața lor capătă sens, iar timpul se materializează în lucrurile minunate pe care le fac: rame din hârtie, icoane pictate, coșulețe și lumânări decorate în spiritul sărbătorilor.

„Să nu mai faci prostii!”

George ( 35 ani) se bucură din plin de ocupația lui și nu își dorește altceva decât

DSCN8735puțină libertate și o viață mai independentă. Acasă auzea tot timpul„să nu mai faci prostii”, dar George nu este prost, el știe ce vrea: o ocupație utilă și să se simtă bine cu prietenii în timpul liber.

Cum a început…

„Eu merg la serviciu”- această propoziție a devenit uzuală din iulie 2007, când la acel moment, zece persoane cu dizabilitate mintală și fizică și-au găsit o ocupație utilă și necesară vieții lor de zi cu zi. Într-un spațiu în mijlocul centrului istoric al orașului Sibiu, asociația a reușit să își îndeplinească obiectivul principal al activității, cu deschiderea Centrului Ocupațional pentru Persoane cu Dizabilități-Sibiu”

Astăzi, 21 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 si 43 de ani, beneficiază de îngrijire și condiții deosebite, într-un loc în care dragostea și căldura sufletească sunt la ele acasă. Programul de lucru începe la ora 09:00 și se termină la 16:00, timp în care fiecare lucrează în ritmul lui. Programul include și pauza de masă.

„ Aici am prieteni și o ocupație”

Activitățile desfășurate aici de persoanele cu dizabilități au ca scop participarea activă la viața cotidiană. Munca și „a merge la serviciu” constituie un factor important pentru dezvoltarea personală și reabilitarea psihică a acestor oameni. În directă legătură sunt: învățarea unor acțiuni simple și complexe, contactele sociale, recunoașterea și identitatea rolului propriu.

Produsele confecționate au devenit produse comerciale, date spre vânzare. În fiecare an, din mâinile lor ies lucruri minunate, pe care, ulterior le expun pe tarabele din targurile de Paște, de Craciun și la alte evenimente. Banii de pe vânzări sunt folosiți pentru dezvoltarea centrului și în scop caritativ. Cele mai apreciate de către cumpărători sunt lumânările din ceară naturală, dar și mărgelele colorate sau ornamentele de Crăciun.

„Imi place să tricotez și să colorez. De când am venit aici, am învățat să fac multe lucruri. Pentru mine locul acesta înseamnă mult. Aici am prieteni și o ocupație”, ne spune Alexandra, una dintre beneficiarele centrului.

„Să fim mai responsabili!”

Pe lângă târgurile de Paște și de Crăciun, au participat și la alte evenimente ca: „Târgul de carte și revistă religioasă”, organizat în fiecare an la Sibiu de către Asociația Scryptus, apoi, în colaborare cu Complexul Național Muzeal Astra, au participat la tabăra de meșteșuguri artistice, în departamentul meșteșugarilor cu dizabilități. Aceste activități au rolul de a-i face mai responsabili și de a-i aduce în mijlocul comunității.

Tinerii primesc cu mare bucurie orice invitație de a-și expune produsele, pentru că este demonstrată de fiecare dată priceperea și îndemânarea cu care sunt confecționate acestea și au ocazia de a arăta că și persoanele cu dizabilități pot face lucruri deosebite.

Și pentru că sunt tineri, au dreptul și la distracție. În fiecare zi de joi, ei merg la cafenea, unde vorbesc și se distrează: „Cafeneaua este un loc de distracție al lor, unde fiecare își comandă ce vrea să bea, se distrează, vorbește cu prietenii și colegii lui „de serviciu”. Acolo, ei se simt adulți și liberi, e ieșirea de după serviciu”, precizează Alina Nuțu, asistent social al Asociației Diakoniewerk.

Să fim oameni!

Patru asistenți sunt antrenați în fiecare zi în a-i învăța pe acești tineri taina meșteșugului. Sunt înzestrați cu răbdare, pasiune și îndemânare. Au ajuns să-și iubească munca și să-i privească pe acești copii maturi ca pe niște oameni normali.

„Activitatea mea de-aici mă ajută să mă descopăr într-un fel: calități dar și lipsuri. Pot să spun că am ajuns să-i iubesc. Mai sunt și momente când îmi fac probleme și mă supără, dar fără să vrei te îndrăgostești de ei și chiar le simți lipsa uneori. Au și momente în care nu vor să lucreze, nu te ascultă, dar încercăm mai multe metode pentru a da rezultate. Trebuie sa fii foarte inventiv, dacă acum încerci o metoda și nu dă rezultat, data viitoare încerci altceva, nu te plictisești niciodată. Te învață să-i iubești și să-i accepți așa cum sunt”, a mai declarat Alina Nuțu.

De asemenea, consideră că o atitudine comprehensivă a oamenilor le-ar schimba total imaginea în societate: ‚,Observ că lumea uneori se uită ciudat la ei și asta poate e vina societății că i-a ținut tot timpul izolați. Mi se pare normal să se uite așa dacă până acum nu au luat contact cu ei și cred că ar trebui să fie oarecum promovați, nicidecum izolați`DSCN9048

Reclame

Un gând despre „Lecție de viață de la oameni speciali…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s