Hospice, reşedinţa îngerilor

Jurnal de bord. Ultima zi petrecută la Hospice.

       Viaţa şi moartea se succed cu repeziciune. Ipotetic, primeşti un diagnostic imposibil. Cum ar fi să afli când vei muri? Boala necruţătoare te loveşte, iar vestea proastă îţi aduce deja o moarte prematură. Parcă nici nu mai trăieşti, doar supravieţuieşti. Există conceptul de durere totală. Este durerea fizică – suferinţa cauzată de boală. Apoi durerea psihică – deznădejdea în faţa verdictului pe care ţi l-a dat destinul. Iar nu în ultimul rând durerea spirituală – încerci să te apropii de Dumnezeu, crezând că până şi El şi-a întors faţa de la tine. Eşti un om prea mic ca să faci faţă încercărilor.

Boala alege, tot aşa cum boala a ales, şi alţi oameni au ales. Au ales să le fie alături celor care suferă. Aşa s-a născut, în 1992, ideea de îngrijire paliativă. Tot atunci când spitalele începeau să se transforme in focare de infecţii. HOSPICE Casa Sperantei este o organizaţie de caritate nonguvernamentala înfiinţată la Brasov,la initiativa britanicului Graham Perolls, cu scopul introducerii şi dezvoltarii serviciilor specializate de ingrijire pentru bolnavii incurabili in stadii avansate. Este prima unitate de acest fel din Romania şi centru de excelenţă pentru Europa de Est. S-a hotărât formarea unor echipe de pediatrie pentru pacienţii cu leucemie, cancer, malformații congenitale, distrofii neuromusculare sau alte boli necruțătoare. De atunci încoace dezvoltarea urmează pas cu pas. Acest concept este menit să amelioreze calitatea vieţii pacienţilor, prin identificarea precoce, evaluarea şi tratamentul durerii şi al altor dificultăţi de natură fizică, socială, psiho-emoţională şi spirituală. Ceea ce aduce Hospice, în primul rand, este liniştea sufletească. Dacă vreţi, este starea de a accepta ce va urma şi de a avea ,nu disperarea întrebării: ,,de ce mi se întâmplă asta?’’ci răgazul de a te uita la ceea ce ai.

În centrul de zi copii, suntem două voluntare. Andrei şi Marton lipesc decupaje pe un caieţel. Robert se uită încruntat la mine pentru că nu-i vine să creadă că Moş Crăciun soseşte în decembrie, e convins că el trebuie să sosească vara , căci atunci ninge. I-am făcut câteva schiţe zilele trecute, fiecărui anotimp i-am asociat câte un desen repezentativ. Îmi va zâmbi ca de fiecare dată . Mai avem puţin de lucrat. Andrei, de 19 ani, Marton, de 17, şi Robert de 10 ani ,sunt în scaune cu rotile. Nu mai merg la şcoală. Din păcate, şcolile de la noi nu sunt pregătite să facă faţă unor copii cu problemele lor. Nici ca dotare, dar mai ales ca mentalitate. Andrei e mare dinamovist iar Marton e pasionat de botanica. Vrea sa şi cumpere vreo trei tractoare, căci el e mai harnic. Mai are o căţelusă pe nume Brandy, de care- i tare mândru. Toţi trei suferă de boli incurabile.

Cei 150 de oameni din personalul sanitar ( de înaltă sau medie specialitate) şi cei peste 50 de voluntari, au o relaţie specială cu pacienţii lor. Este o oarecare simbioză, dacă vreţi. Ei ne fac să zâmbim , iar noi le oferim acelaşi cadou. Sunt atât de optimişti şi cumsecade încât – voit sau nu- eu trebuie să renunţ la atitudinea mea infantilă de a-mi ierarhiza probemele…inexistentiale. Din păcate, cancerul este o boală răspândită. Nevoia nu scade, ci creşte şi atunci trebuie să se dezvolte acest serviciu. O cercetare realizată de IMAS şi dată publicităţii anul trecut arată că sunt peste 350. 000 de bolnavi de cancer, dintre care peste 4.500 sunt copii. A înfrunta moartea şi a trăi cu demnitate, a asigura bolnavul că cei apropriaţi vor fii cu el până în ultima clipă- toate acestea ţin de filozofia tratamentului paliativ. Paradoxal, de multe ori aceşti oameni aflaţi foarte aproape de moarte, ne contaminează cu optimismul lor. Cei mai multi isi fac planuri de viaţă. Contactul cu ei este o adevărată lectie pentru oamenii sănătoşi, o lecţie care ar putea fi rezumată în câteva cuvinte: Trăiţi clipa ca şi cum ar fi ultima!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s