La pas prin țările Europei !

Orice tânăr cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani poate ajunge acum în țara mult visată. Serviciul European de Voluntariat trimite tinerii să desfășoare stagii de voluntariat pentru perioade de la câteva săptămâni până la un an. Activitățile sunt variate, în funcție de dorințele tinerilor, iar țările în care vor merge sunt în general, țări europene.

Prin orice contract încheiat cu organizația, fiecare tânăr își trasează un obiectiv pe care trebuie sa-l îndeplinească în cadrul stagiului de voluntariat. Participarea la diverse activități din țara gazdă, îl ajută să se descopere pe sine și să afle cât mai multe secrete cu privire la cultura unui popor străin.
SEV ( Serviciul European de Voluntariat) este o ocazie unică pentru tinerii deschiși către noutate și aventură, de a trăi experiențe de neuitat, într-o lume necunoscută. Tot ce trebuie să facă este să se înscrie pe site-ul http://www.voluntareuropean.ro unde vor găsi mai multe detalii despre cum și ce înseamnă să fii voluntar european.
La pas prin Europa a fost și Martiana Rus, o tânără energică și dornică de aventură, care, într-un interviu, ne-a împărtășit câte ceva din experiența ei în cadrul stagiului de voluntariat. Ea a vizitat Iordania, o țară plină de istorie și patrimoniu unde a întâlnit o civilizație cu mult diferită de cea din România și un popor conservator.

1. Cum te-ai gândit să faci parte din stagiul de voluntariat?
Am gasit acest stagiu de voluntariat pe site-ul Best Jobs şi am aplicat în grabă cu speranţa că voi fi selecţionată de către organizaţia Ofensiva Tinerilor cu Iniţiativă din Arad printre cei 23 de voluntari. Stagiul urma să se desfăşoare în Algeria iniţial, dar din cauza unor probleme legate de viză, ţara de primire a fost schimbată cu Iordania.

2. Care a fost reacţia ta când ai auzit că destinaţia călătoriei va fi Iordania?
Am fost şi încă sunt fascinată de lumea arabă şi de cultura musulmană. Am fost încântată când am aflat că vom pleca in Iordania, deşi eram încântată şi de ideea de a experimenta viaţa din Algeria. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că urma să locuim în capitală, in Amman. Era una dintre capitalele pe care îmi doream să le vizitez măcar o dată în viaţă.

3. Ajunsă la destinaţie, care au fost primele impresii cu privire la ţară şi mai ales, la oameni? Te aşteptai la altceva?
Ştiam de la început că socoteala de acasă nu se va potrivi cu cea din târg aşa că am încercat să nu plec din Romania cu prejudecăţi sau cu aşteptări. Ei… nu prea mi-a reuşit. Mă aşteptam într-o oarecare măsură ca femeile să fie acoperite astfel încât să nu fie vizibilă prea multă piele. Mă aşteptam să nu fim primiţi cu cea mai mare deschidere fiind europeni şi făcând parte dintr-o cultură mult diferită de cea musulmană. Mă aşteptam să nu-mi placă condimentele lor şi ca muzica lor să semene cu manelele noastre. Acum pot să spun că nu a fost deloc aşa. Doar o mică parte dintre femeile din Amman poartă haine tradiţionale musulmane, iar absolut toţi cei cu care am intrat în contact ne-au primit cu o deschidere şi cu o căldură neaşteptată. Iordanienii, mai ales cei de rând, au o bucurie de a trăi pe care eu nu am mai vazut-o de mult la noi în ţară. Iar mâncarea a fost extraordinar de gustoasă tocmai datorită condimentelor de care mă temeam. Muzica seamană doar într-o mică măsură cu manelele, însă nu a trebuit să-mi fac griji prea mari deoarece ăn mare parte şi ei ascultă muzică internaţională. Cu excepţia faptului că oraşul este destul de murdar, Ammanul mi s-a părut foarte primitor şi pe cale să se dezvolte din ce în ce mai tare. Se construieşte mult, şi deşi am fost surprinsă că se construieşe în 99% din cazuri cu piatră albă şi toate clădirile par să semene între ele, fiecare clădire are arhitectură şi identitate proprie.

4. Fiind o ţară bogată în istorie, cum îşi păstrează ei valorile, monumentele istorice?
Absolut toate monumentele istorice pe care le-am vizitat, adică citadela romană, amfiteatrul roman din Amman şi oraşul antic Petra sunt foarte bine prezervate şi excelent promovate. Este oricum ştiut faptul că Iordania este o destinaţie turistică de top.

5. Cât de mult ţin arabii la tradiţie? Dă-mi exemple de obiceiuri care te-au impresionat şi pe care nu le ştiai.
Iordanienii cu care am intrat eu în contact fac parte din categoria, să spunem, „modernă” de musulmani. Pentru ei islamul ţine mai mult de lumea interioară, de spirit, decât de exterior. De exemplu, imamul îi cheamă pe musulmani de 5 ori pe zi la rugaciune, însă eu nu am văzut pe nimeni plecând acasă sau într-un anume locu unde să se poată ruga. Fiecare îşi continua activitatea în care era angrenat sau se oprea pentru câteva clipe să rostească nişte cuvinte de binecuvântare.

6. Ca turist şi ca cetăţean român, ce crezi că ar fi bine să luăm ca exemplu din cultura arabă?
Ar fi frumos dacă ne-am recăpăta bucuria de a trăi şi de a crede că fiecare zi e un dar, o nouă şansă. Totodată, îmi doresc să ne recuperăm spontaneitatea. În Amman, am fost invitaţi într-una din zile, la masă în curtea unei familii de pe strada pe care ne-am ocupat cu pictarea pereţilor. Pe lângă surpriza plăcută de a ne oferii din mâncarea lor şi de a ne lăsa să ne îmbrăcăm cu hainele lor tradişionale, aceştia ne-au surprins şi cu o petrecere total neaşteptată şi neplănuită. A trebuit doar să pornească muzică şi toată lumea a început să danseze şi să aplaude. A fost uimitor cu câtă uşurinţă ne-au acceptat şi integrat în petrecerea lor spontana.

7. Crezi că te-a ajutat programul de voluntariat să te descoperi într-un fel?
Cu siguranţă! Am descoperit că mai am de lucrat la capitolele „toleranţă” şi „înlăturarea prejudecăţilor” şi că puţină nebunie/spontaneitate nu poate dăuna nimănui.

8. Ce le recomanzi viitorilor voluntari europeni?
Să nu rateze nicio ocazie! Să se implice de două ori mai mult decât şi-au propus şi să fie deschişi la nou!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s